Skip to content

Barbie tårta: En magisk blandning av lek och bakverk

Barbie tårta har länge varit ett populärt bakverk på små flickors barnkalas. Jag tror att den kommer bli än mer populär då Barbie, en symbol för lek och drömmar sedan 1959, just fått en nytändning, inte minst på grund av den senaste Barbiefilmen. Nu har tiden kommit för denna tidlösa figur att göra ett framträdande i vårt kök i form av en förtrollande Barbie tårta.

Barbie forever

Barbie har alltid haft en speciell plats i våra hjärtan. Genom att hjälpa barn att utforska olika yrken, livsstilar och drömmar, har Barbie blivit mycket mer än bara en docka; hon är en symbol för möjlighet och självuttryck. Och med den senaste Barbiefilmen, har Barbie återigen visat att hon är här för att stanna. Hon har fångat inte bara barns hjärtan, utan även vuxnas, vilket gör hennes transformation till en tårta en perfekt idé för alla åldrar.

Barbie tårta – en kreativ process

När det kommer till att skapa en Barbie tårta, är det bara fantasin som sätter gränserna. Från val av smaker till dekorationer, varje detalj kan personifieras för att spegla personligheten hos den som ska äta tårtan.

En vanlig metod för att skapa en Barbie tårta är att baka en klänning runt Barbiedockan. För att göra detta, behöver du en stor, rund tårtform som liknar formen på en klänning. Sedan kan du baka din favorittårta, skära ett hål i mitten och placera Barbiedockan där. Slutligen, dekorera klänningen med glasyr och strössel för att få den att se ut precis som en riktig Barbieklänning.

Recept till din barbie tårta

Använd gärna rosa glasyr och dekorationer till din barbie tårta då rosa är den färg som karaktäriserar Barbie.

Här följer ett exempel på recept som du kan använda som grund till din tårta.

Ingredienser:

För Tårtan:

 • 5 dl socker
 • 250 g smör
 • 8 ägg
 • 8 dl vetemjöl
 • 4 tsk bakpulver
 • 4 dl mjölk
 • 2 tsk vaniljsocker

För glasyren:

 • 200 g osaltat smör, rumstempererat
 • 500 g florsocker
 • 1 msk vaniljextrakt
 • 4-6 msk mjölk
 • Pastellfärgade ätbara dekorationer och strössel

Instruktioner:

 1. Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla två stora runda tårtformar (ca 25 cm i diameter).
 2. I en stor skål, vispa smör och socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills allt är väl blandat.
 3. I en annan skål, blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt mjölet till smörblandningen, växelvis med mjölk, och börja och sluta med mjölet.
 4. Häll smeten i de förberedda formarna och jämna till toppen. Grädda i ugnen i ca 45 minuter, eller tills en sticka kommer ut ren. Låt tårtorna svalna helt i formarna.
 5. För att göra glasyren, vispa smöret tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt florsocker, vaniljextrakt och mjölk, och vispa tills allt är jämnt blandat.
 6. För att montera tårtan, skär ett hål i mitten av varje tårta stor nog för Barbie-dockan. Stapla tårtorna på varandra med ett lager glasyr emellan.
 7. Placera Barbiedockan i mitten av tårtan. Använd resten av glasyren för att “klä” Barbie och tårtan. Dekorera med strössel och ätbara dekorationer.

Tårtan är ett perfekt exempel på hur bakning och lek kan sammanfogas för att skapa något verkligen speciellt. Detta bakverk är inte bara läckert att äta, utan det erbjuder också ett sätt att återuppleva de minnen och drömmar som Barbie har inspirerat. Så ta fram dina köksredskap och börja skapa din egen Barbie tårta. Glöm inte att bjuda in dina vänner och familj till att dela denna söta och lekfulla stund.