Skip to content

Socker och kalorier: Olika sockertypers kaloriinnehåll

Socker och kalorier – vi älskar alla en smula sötma i vårt liv. Men är du medveten om den potentiella kaloribomb som döljer sig i dina favoritsockertyper? Häng med oss när vi dyker ner i världen av socker och kalorier för att förstå mer om hur strösocker, florsocker, rörsocker och vaniljsocker påverkar vårt kaloriintag.

Strösocker och kalorier: Det vita guldet

Det är svårt att föreställa sig en kaka eller ett bakverk utan strösocker. Men vad innebär det för vårt kaloriintag? Strösocker, även känt som sackaros, består av både glukos och fruktos och levererar hela 4 kalorier per gram. Det innebär att en matsked strösocker (cirka 12,5 gram) kommer med en prislapp av ungefär 50 kalorier. Om du lägger två sådana i ditt morgonkaffe, ökar du kaloriinnehållet med hela 100 kalorier.

Florsocker och kalorier: En subtil sötsak

Florsocker innehåller lika många kalorier som vanligt socker och är bara ett finare malt strösocker.

Florsocker, känd för sin silkiga konsistens och sin förmåga att förvandla ett vanligt bakverk till ett konstverk, är bara ett finare malat strösocker. Florsocker kan du göra själv. Det levererar samma kalorimängd som strösocker, det vill säga 4 kalorier per gram. Men, eftersom florsocker är finare, passar mer socker in i samma volym. En matsked florsocker väger därför mer och innebär mer kalorier, cirka 60 kalorier per matsked.

Rörsocker och kalorier: Den naturliga sötman

Rörsocker kommer från sockerrör och är mindre raffinerat än strösocker, vilket ger det en fylligare och mer distinkt smak. När det gäller kalorier är rörsocker lika kaloritätt som strösocker, med 4 kalorier per gram. En matsked rörsocker innehåller därför ungefär 50 kalorier. Trots sin naturliga källa och unika smak, är rörsocker fortfarande en betydande källa till kalorier.

Vaniljsocker och kalorier: En sötma med twist

Vaniljsocker är en kombination av socker och vaniljarom. Det ger inte bara sötma till dina bakverk, utan också en subtil vaniljsmak. Vaniljsocker ger, precis som övriga sockertyper vi har tittat på, 4 kalorier per gram. En tesked vaniljsocker, som väger omkring 4 gram, tillför därför cirka 16 kalorier till ditt recept.

Njut medvetet

Honung är ett naturligt sötmedel som är lika kaloririkt som socker.

Socker ger en fantastisk sötma till vår mat, men det är bra att komma ihåg dess höga kaloriinnehåll. Oavsett om du använder strösocker, florsocker, rörsocker eller vaniljsocker i dina recept, tänk på att varje gram bidrar med 4 kalorier. Många använder honung i stället för socker i mat och bakverk. Honung är ett naturligt sötmedel som har mer smak än vanligt socker. Dock är honung lika kaloririkt som socker, vilket inte många är medvetna om. Mitt råd är att njuta av sötma, men medvetet!