Skip to content

Gillar du att baka till andra? att starta eget företag

Gillar du att baka kan du starta eget, exempelvis ett konditori. I grunden är det bra att ha en utbildning till bagare eller konditor. Det går att läsa som gymnasieprogram eller som YH-utbildning i Sverige eller utomlands. Som yrkesutbildning går det att studera cirka ett år till konditor och bagare som ger en bra grund inför att starta eget

Starta eget kräver kunskap i bokföring och ekonomi

Första steget i att starta eget är att lära sig bokföring eftersom egenföretagare måste sköta sin bokföring med allt det innebär. Därför går det att ta hjälp med den löpande bokföringen som att få hjälp med bokslut vilket är tryggt som nystartat företag. Då går det även att lägga mer tid på bakning och att marknadsföra sig. Det kan ta tid att bygga upp en kundbas.

Egen lokal eller baka hemma?

Det krävs en del utrustning och att lokalen är godkänd för att hantera livsmedel. Samtidigt går det att driva konditori från köket hemma som Wilma Holmberg. Det går om du kan leva upp till kraven för livsmedelslokal i ditt eget kök. En lokal underlättar samtidigt då du har en fast punkt dit kunder kan komma. Samtidigt innebär en lokaler en kostnad som kräver en lite större investering.

Satsa lokalt och hitta din nisch

Att hitta sin nisch är viktigt. Därför ska du studera utbudet som finns lokalt. Konkurrensen på orten kan även innebära samarbetsmöjligheter. Är tårtor och finare kakor ditt område kan du samarbeta med exempelvis någon som satsat på att baka olika brödsorter. Det är även bra att visa upp sig på lokala matmarknader och festivaler. Då får fler möjlighet att lära känna dig och provsmaka dina kreationer.