Skip to content

Recept på kladdkaka

Det finns många olika recept på kladdkaka och det kan vara svårt att veta vilket recept som egentligen är bäst. Men det vi vet med säkerhet är att en kladdkaka ska vara knaprig på ytan, kladdig inuti och ha en mycket rik chokladsmak.

Här kommer ett välbeprövat och mycket pålitligt recept på en snabb kladdkaka som alltid blir bra:

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 msk kakao

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Rör sedan ihop ägg, socker och vaniljsocker i en skål. Rör sedan i det smälta smöret (se till att det inte är för varmt).
  3. Blanda kakao, mjöl och salt. Sikta sedan ner det i smeten.
  4. Smörj en form (24 cm i diameter) och grädda i 18 minuter.
  5. Låt kladdkakan svalna innan du serverar med vispad grädde eller glass.

Ett vanligt problem är att kladdkakan inte är så kladdig som man vill ha den. Det kan bero på att din ugn är för varm eller effektiv. Testa dig fram om det räcker med 15 minuter. Tänk på att kladdkakan stelnar efter att den har svalnat och den är allra mest kladdig efter att den har fått stå i kyl över natten.

Goda variationer

Du kan variera receptet för att få olika smaker och göra det lite lyxigare. Om du vill ha den extra lyxig kan du till exempel lägga till en chokladglasyr som du gör av smör, grädde och smält choklad. Bred på den när kladdkakan har svalnat helt och dekorera gärna med hallon eller något annat du tycker om.

Det kan vara gott att lägga till lite andra kryddor till kladdkakan. Cayennepeppar ger till exempel en härlig hetta som bryter av fint mot chokladen. Ett annat alternativ är mintessens som kan ge en härlig chokladminstmak som många tycker om. Rivet apelsinskal är också en höjdare som ger den klassiska apelsinchokladsmaken. Kanel och kardemumma är gott att lägga till på jul, eftersom det ger de äkta julsmakerna som passar så fint in under vintersäsongen.