Skip to content

Olika teman till en födelsedagsfest

Ska du planera ett riktigt unikt födelsedagsfirande finns det många idéer att använda sig av. En av de mest populära är fester där gästerna får klä upp sig på olika vis, exempelvis för att hylla någon tidsålder eller hobby. Med nedanstående tips kan du få lite inspiration innan du sätter igång.

Pirater

Då det är enkelt att hitta dräkter till piratfester är temat oerhört populär. Du kan även använda piratflaggor och dylikt för att krydda upplevelsen ytterligare. Denna idé lämpar sig väl när du vet att dina gäster inte vill se allt för mycket möda kring klädseln, det kan faktiskt räcka med en pirathatt, skjorta och ögonlapp.

Kylda drycker kan med fördel förvaras i en kylbox som är utsmyckad som en skattkista, men du kan även bjuda på mat och efterrätt från tallrikar med piratbilder.

70-talet

Om tanken är att det ska dansas rekommenderar vi verkligen detta årtionde. Utstyrseln är dessutom relativt smärtfri då du endast behöver en peruk och ett par solglasögon, alternativt tidsenliga klädesplagg som kan hittas i diverse nätbutiker. Maskerraddräkter kan beställas kompletta eller i delar, men du kan till och med skapa egna om du har tiden på din sida.

Utsmycka gärna vardagsrummet med en discokula och dra ned gardinerna, samtidigt som du sätter igång en spellista med låtar från Bee Gees och Donna Summer.

Hippietema

En annan välkänd kategori är 60-talets glansdagar med fred och kärlek i fokus. Här ingår till exempel hippieglasögon i olika färger, örhängen och halsband, eller pannbanden som var omåttligt populära under denna tidsålder.

Några låtval som kan spelas i bakgrunden är klassiker från Beatles, The Monkees och Bobby Lewis. Du kan också dekorera festlokalen eller lägenheten med psykedeliska färger, fredstecknet, eller blommiga överkast för att komma in i känslan.  

Andra nämnvärda teman

Det finns en uppsjö med idéer du kan använda dig av. Här nedan följer en lista på några ytterligare teman som kan förgylla festen:

  • 20-tals fest med gangsters
  • 80-tal med tillhörande mode
  • Hawaiifest med blommor, bikinin och hawaiiskjortor
  • Olika filmteman som skräck eller action
  • Superhjältetema
  • Kom som du är
  • Cowboys
  • Schlager