Salty Nutella & Dulce de Leche Fudge

*Check blue for english

…or heaven in a slice skulle man kanske också kunna säga 😉 Den lena fudgen riktigt smälter i munnen när man äter den och dotterns uttryck när hon åt en bit sa mig att denna måste vi göra varje jul från och med nu.

*…or heaven in a slice of fudge. Well you can almost say that because this is just so delicious. It’s so smooth and it melts in your mouth.

Fudge - Nutella, Dulche de leche & salt by sockerrus.se

En förutsättning för att du ska gilla den är förstås att du gillar Nutella…

*To like it you must like Nutella though..

Fudge - Nutella, Dulche de leche & salt by sockerrus.se

… och kladdiga sötsaker. Ett tips är att ha små cocktailpinnar nära till hands, om du inte vill kladda dvs 😉

*…And sticky sweet things. You can always use cocktail sticks though to keep your hands clean 😉

Fudge - Nutella, Dulche de leche & salt by sockerrus.se

Själv älskar jag salt på choklad men det gör ju inte alla. Jag valde därför att bara ha salt på hälften av fudgen. På så vis kan ju fler äta dem :-) Dotterns favoriter blev de utan salt och mina de med salt. Tyckte nästan att de var i sötaste laget utan, men så älskar jag ju salt och syrligt också.

*I love salty chocolate, but not everyone does, so I made half of my fudge with salt and the rest without. That way it will suit more people :-)

Fudge - Salty Nutella & Dulche de Leche by sockerrus.se

Yum!

Fudge - Salty Nutella & Dulche de Leche by sockerrus.se

Receptet kommer ursprungligen från Tasty Kitchen och jag har sedan modifierat det samt försvenskat det något. I orginalreceptet används bl.a. kondenserad mjölk men jag valde att använda karameliserad mjölk (Dulche de Leche) som numera finns att köpa färdig. Vill du hellre använda kondenserad mjölk så spana in originalreceptet.

*For recipe in english, click here! For recipe in Swedish, check underneath the picture below.

Fudge - Salty Nutella & Dulche de Leche by sockerrus.se

Nutella & Dulce de Leche fudge

4 dl Karameliserad mjölk (Dulce de leche) *

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

200g choklad 60% (eller din favorit)

400g Nutella

40g smör

1/2 – 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  • Smöra och klä en ca 20x20cm bakform (eller ca 20cm rund form) med bakplåtspapper.
  • Blanda alla ingredienserna UTOM saltet i ett vattenbad. Vattnet bör inte vrålkoka utan ha det på en medelhög temperatur.
  • Rör om tills chokladen har smält. Det tar ca 5-7 min.
  • Häll smeten i bakformen och gör eventuellt ett mönster med gaffel eller liknande.
  • Stö eventuellt över lite salt.
  • Ställ i kylen tills den stelnat (minst 2 timmar).
  • Innan den ska förtäras. Skär den i rutor med en torr och varm kniv.
  • Ät och njut.
  • Blir det något över eller ifall du inte ska servera den samma dag så kan du förvara fudgen i kylen i en lufttät burk.

*1 burk á 397g är ca 3 dl

Önskar er alla en riktigt härlig fredag.

Kram, Lisa

PS: Tack Pehrnilla för tipset ♥

21 thoughts on “Salty Nutella & Dulce de Leche Fudge

  1. Mums! Det blev hur goda som helst :)
    Tack för att du sprider en sån enorm värme, inspiration och att du delar med dig av dina goda recept, tips och ideér <3
    God Jul och Gott Nytt År <3

  2. Låter och ser supergott ut. Jag undrar däremot om jag förstått receptet korrekt. Kommer man behöva mer än en burk karamelliserad mjölk?

    • När jag hällt i smeten i formen så plattar jag till med en slickepott/spatel och sedan gör jag mönstret med en gaffel. Superenkelt och väldigt snyggt tycker jag :-)

    • Hej Elin!
      Jag skulle tro att du kan byta ut nutellan mot mer choklad. Om du har cirka 400 g dulce de leche så tar du ungefär lika mycket choklad (vill du använda mörk choklad så lite mindre och mjölkchoklad lite mer), ca 400-450g.
      Lycka tilL!
      Kram, Lisa

    • Hej Mikaela!
      Ja det tror jag nu att du kan använda den till. Min blev ju rätt mjuk och kladdig och skulle göra sig jättebra i macarons skulle jag tro :-)

  3. Är det den karamelliserade mjölken som gör fudgen fast?
    Missade att det skulle vara lite mer än en burk så min vill gärna smälta lite i rumstemperatur, blir den fastare om jag skull ta lite mindre av Nutellan tro?

    • Nej det är det inte. Det som gör den fast är chokladen och smöret. De blir dock rätt mjuka. Vill man ha dem fastare kan man öka chokladen och/eller smöret :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *