Jakten på ny sockerpasta!

Ni som gillar Sockerrus på Facebook har säkert sett att jag varit grymt missnöjd med den sockerpasta jag använt tidigare och därmed letat efter ett nytt märke som kan bli min nye följeslagare. Har hunnit med att testa ett par olika märken och sammanställningen på sockerpastor kommer så snart jag hinner sammanställa den (kommer att ta med det som ni läsare skrev i detta inlägg också).

Nu kan det faktiskt vara så att jag hittat min nye följeslagare. Jag har nämligen hittat en pasta som är otroligt mjuk, följsam och lättarbetad. Den smakar inte lika sött som andra pastor och smakar faktiskt gott (jag gillar i regel inte smaken på sockerpasta) :-)

Så vilken pasta har jag använt? Jo Dekorfondant som du i Sverige kan hitta här hos Strössel & Annat. Med pastan har jag täckt en tårta och gjort ett par dekorationer. Ska ta hem mer så att jag kan fortsätta att testa lite mer, men än så länge är jag precis hur nöjd som helst! 😀 Stort plus för mig som ofta köper rätt mycket pasta är att Strössel & Annat har enhetsfrakt på 55kr när man skickar med Schenker. Dessutom är Pehrnilla en otroligt trevlig kvinna som är väldigt kunnig och som alltid gett mig snabba svar när jag bombaderat hennes inkorg med frågor om produkter och annat 😀

0 thoughts on “Jakten på ny sockerpasta!

 1. Sockerpasta kan vara en djungel det. Själv så gör jag helst egen när jag täcker tårtor, men till figurer och liknande har jag gärna köpt. Tycker du att denna funkar bra till modellering också?

  • Javisst är det som en djungel! Denna stelnar inte vilket kan göra det svårt. Fick tipset från Sarah Bakar som oxå älskar dekorfondanten att blanda denna med modelleringsfondanten i samma märke, då blir den jättebra att modellera med.

 2. Gillar inte heller smaken på sugapaste.
  Så nu har jag beställt den här du tipsar om i flera färger.
  Håller med om att Pehrnilla är både trevlig och kunnig! :)

  Trevlig söndag!

 3. Men 7 stycken E-nummer bara i Sugarpasten…. det är mycket. Gör man egen smakar den visserligen bara socker, men så är den gjord på naturliga råvaror också.
  Allt har för och nackdelar. :)

  • E-nummer behöver inte alltid vara dåliga eller kemiskt framtagna konserveringsmedel. E-nummer är ett specifikt ID-nummer som används för beteckning av livsmedelstillsatser som godkänts för användning i Europa. Det finns många tillsatser som är naturliga, så som E160a som är karoten (Betakaroten finns i vegetabilier, som till exempel morötter och grönkål). E200 är sorbinsyra som finns i många sorters bär. E300 är askorbinsyra, som rentav är C-vitamin. E440 är pektin som är ett naturligt förtjockningsmedel.

   Visst är det mycket bättre med mat utan tillsatser, men det gäller också att hålla huvudet kallt, håll koll själv, och inte låta sig vara panikslagen av alla olika E-nummer.

   Om man har frågor eller undrar vad alla E-nummer är så är den här sidan mycket bra: http://www.sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_E-nummer

   Tack för ett bra blogg.

 4. Kan inte annat än hålla med dig, jag har använt den sedan i somras och är mycket nöjd både med produkt och säljare =) Till modellering skulle jag rekommendera modelleringsfondanten, det blir lite hård och har mer styrsel, alt blanda de båda 50/50, då modelleringsfondanten kan bli lite torr om man är lite för långsam =)

 5. Har planer på att lägga en beställning från Strössel & Annat, kanske ska testa deras fondant. Fast om jag läser Sarahs kommentar så kanske jag ska gå på modelleringsfondanten istället. Jag gillar den hemmagjorda, men skulle vilja testa köpt för att se hur den beter sig.
  Bra att du delar med dig!

  • Det tycker jag att du ska göra :-) Sarah rekommenderade ju en blandning av den och modelleringsfondanten så köper du båda så kan du ju alltid köpa lite extra och testa. Kan säga att efter att jag testade köpt SP så gick jag aldrig tillbaka till att göra min egen 😉

  • Ballinas pasta tycker jag ofta spricker (oberoende av hur tjockt locket är) sen är har jag stött på ett antal problem såsom att den är snustorr när den kommer ifrån förpackningen, den har vid fler tillfällen haft klumpar i sig (antar att gelatinet inte löst upp sig som det bör), hittat svarta hårstrån i förpackningen, den har varit öppnat, den har varit smulig m.m. Poängen är att den inte går att lita på den då inget paket är det andra likt. Sen tycker jag att det blir som strängar när man drar lite i den och jag antar att det är gelatinet i pastan som gör det så, men det är inge kul. Blir lite som strech marks på tårtan tycker jag. Dessutom är Ballinas rätt hård när den kommer från förpackning och därmed tung att knåda. Till sist gillar jag inte alls smaken av Ballinas. En fördel är dock att man inte behöver fodra locket. Den nya dekorfondanten jag testade fick inga strech marks. Den är mjuk och följsam när den kommer ur förpackning. Lättare att knåda, smakar gott och gav ett mycket snyggt resultat. Oj oj, det blev ett långt svar 😉

   Smaken är ju rätt olika och det är nog många som kanske aldrig stött på dessa problem, men då jag använder rätt mycket SP måste jag ha ett märke jag kan lite på känner jag :-)

 6. Intressant! Tack för ditt svar! Kanske värt att testa den då. Känner igen mig i det du skriver. Men Däremot har jag märkt skillnad på Ballinas vitchoklad och vanilj smak och då är vitchokladen mycket bättre. Den har ju även extra plast på sig oxå. Vaniljen ger ofta sprickor för att inte säga alltid men det gör inte vitchokladen. Så då måste man fodra dekorfondanten alltså. Vad brukar du fodra med?

  • Har testat den vita chokladpastan 2 gånger men tyckte att det var för mycket smak och lukt i den. Var liksom en väldigt stark kolasmak. Tycker du att den tar över smaken på tårtan? Var i somras jag testade den vita chokladen senast och kommer inte ihåg hur den betedde sig. Låter dock väldigt intressant att den inte beter sig som den med vaniljsmak. Är ju nämligen så tråkigt när man sliter hårt med en tårta och sedan så gör locket att slutresultatet inte blir lika bra som det borde tack vare sprickor och annat :-(
   Jag brukar fodra med lite smaklös olja (typ rapsolja) eller smör. Många tycker att det verkar kladdigt men det behöver det inte vara :-) Annars kan man ju alltid spackla tårtan med smörkräm och då behöver man inte fordra locket alls. Ska gör ett test på just det där med fodring så snart jag hinner för att testa hur locket beter sig beroende på vad man spacklar samt fodrar med.

   • Ja det vore ju toppen. Jag personlingen gillar inte alls smörkräm, men då kanske rapsolja är ett alternativ med tanke på att det inte ger någon smak. Men visst känns det besvärligare när man är van att inte göra det :0) Men som du säger Ballinas sockerpasta är väldigt hård när man öppnar paketet. Jo, det är väldigt underligt att de beteer sig så olika, samtidigt är det väldigt konstigt att vitchokladen har extra plast på sig och inte vaniljen.

    Jag kan hålla med dig om lukten, men när man väl satt den på tårtan känner jag faktiskt ingen skillnad på vanilj eller vitchoklad pastan gällande smaken. Känner absolut ingen kolasmak alls, så det var intressant att du tyckte den smakade det. För mig har sockerpastan varit en smakresa som gått mot en positiv riktning. Från början gillade jag det inte alls men för varje tårta har jag börjat gilla det lite mer och nu tycker jag det är jätte gott!

    Lisa du behöver inte skriva att du svarat på kommentaren för jag brukar alltid välja ”uppmärksamma mig på vidare kommentarer via e-post” Så jag får alla svar till e-posten :0)

    • Hahaha då ska jag sluta kommentera det inne hos dig då 😉 Smidigt att få det via e-post.

     Jag tycker oxå smörkräm kan bli på tok för sött. Fick dock ett recept på en smörkräm som inte ska vara så söt. Ska försöka testa den så snart som möjligt och se om jag gillar den bättre. Är alltid mer besvärligt en stund i början med extra moment, men det ger snabbt med sig tycker jag :-)

     Håller med om att det låter lite konstigt att just den ska ha extra plast runt sig. Den mörka chokladen har inte det om jag minns rätt :-) Försökte komma ihåg hur den vita chokladen var när den låg på tårtan. Vet att en gång så valde jag att inte äta av den då jag hade fått nog av den söta doften när jag gjorde den 😉 Men det är nog som du säger att när den väl är på tårtan så ger den ingen extra smak. Kommer dock ihåg att jag tyckte den var på tok för sötsliskig när jag testade att äta den.
     Ofta kan det ju vara så som du skriver att man börjar gillar sockerpastan till smaken mer och mer för var gång, men när det gäller Ballinas så har det inte alls varit så för mig. Lämnar fortfarande all SP på tallriken från min tårtbit. Dock kan det nu ändra på sig med den nya dekorfondanten då jag faktiskt gillade smaken. Vore verkligen jättekul att höra vad du tycker om den ifall du testar den! :-)

     Kul med en liten morgondiskussion om sugarpaste 😀

 7. Jo det är faktiskt fördelen med WordPress att man kan välja att få det till e-posten, så missar man aldrig något :0) Nej, den mörka chokladen har inte plasten heller, det är nog bara vitchokladen som har den. Jag var själv lite skeptiskt till vitchokladen eftersom den luktade som den gjorde. Men på tårtan känner jag ingen skillnad, kanske om man har två tårtor med de olika locken på att man känner skillnaden men inte så här att jag kommer ihåg en skillnad eller märker skillnad när jag äter de olika smakerna på sockerpastan. Jag tycker det blir riktigt smarrigt när sockerpastan som smälter in i grädden. Men som sagt var, det är en smaksak. :0) Såg precis att dekorfondanten kan innehålla mandel :( Jag allergisk mot det. :( Men vi får se, jag kanske provar jobba med den iaf. I så fall hör jag av mig! :0)

   • Det är korrekt det du skriver men du kan aldrig vara säker på att produkten inte innehåller mandel då, dessa regler och lagar har kommit till av en orsak. Att människor har dött för att det ätit av produkter som tillverkats i samma fabrik och fått i sig spår av ämnen som tex. nötter. Skulle de kunna utlova en garanti på att produkten inte innehåller nötter skulle det inte behöva skriva ”kan innehålla spår av nötter”. Men jag förstår din tanke, men är du väldigt allergisk kan de vara livsavgörande och då vill man inte risker sin hälsa utan väljer då hellre produkter som kan garantera att det inte innehåller några spår av de du är allergisk emot.

   • Det var så jag menade fast du skrev det ju betydligt bättre. Det är just därför det måste komma på pränt så att du som kund (som vet din egen allerginivå) kan avgöra själv. Mina barn får inte ha med sin jordnötter till sin skola då en del är så allergiska att de inte kan vara i samma rum som en jordnöt så jag förstår vad du pratar om. Men därför många företag hellre skriver det än inte. Som du säger man kan aldrig vara säker som allergiker.

 8. Jo, precis! Det är viktigt att kunden är medveten om att det kan finnas spår av nötter i produkten och själv bestämmer om det ”vågar” äta av den då och som du skriver finns det ju människor som blir sjuka av att vara i samma lokal som en visst ämne som tex. nötter och fisk. Men Pehrnilla du får gärna skicka med en provbit av dekorfondanten när jag beställer av er! :0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *