Hallon- och Champagnetårta

I avsnitt 3 av ”Det stora tårtslaget” gjorde jag en tårta inspirerad av Christer Lindarws klänning han bar under uppträdandet av ”La dolce vita” på Melodifestivalen för ett gäng år sen. Så fort jag fick uppdraget så började låttexten rulla i huvudet och meningen ”Jag vill bada i champagne, min vän” avgjorde saken. Klart Christers tårta ska vara bakad med Champagne! Så själva innehållet av tårtan bestämde jag snabbt.

Christer lindarw tårta

Det blev Champagnebottnar fyllda med hallonmarängsmörkräm och kardemummamarängsmörkräm. Jag hade frystorkade hallon i kardemummalagret och hackad vit choklad i hallonlagret. Den är mastig och försvinnande god! Kommer göra sig perfekt på bröllop, student och alla andra festliga tillfällen 😉

champagnetårta

Alkoholen försvinner när bottnen gräddar i ugnen. Ska barn äta tårtan så uteslut dock likören ur hallonmarängsmörkrämen.

Det stora tårtslaget

Här kommer receptet:

Hallon- och Champagnetårta

Champagnebotten

Ett recept räcker till 2 st 20 cm formar eller 3 st 15 cm formar.

443 g mjöl

3 tsk (13g) bakpulver

½ tsk salt

226 g osaltat smör, rumstemp.

214 g socker

6 äggvitor

4,5 dl champagne eller mousserande vin

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175C.
  • Smöra och bröa två 20 cm bakform, alt tre 15 cm formar.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  • I en mixer, vispa smöret och socker fluffigt.
  • Tillsätt en äggvita i taget till smörblandningen och vispa kraftigt mellan varje ägg.
  • Tillsätt mjölblandningen och champagnen om vart annat i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen.
  • Skrapa ner smeten från kanterna och vispa igen.
  • Fördela smeten jämnt mellan formarna.
  • Grädda bottnarna i 30-35 minuter eller tills en sticka är ren.
  • Låt bottnarna stå i formen ett par minuter innan du stjälper upp dem på bakgaller. Låt svalna.

Hallonmarängsmörkräm

Det går utmärkt att halvera receptet.

10 äggvitor (300g)

5 ½ dl socker (500g)

700 g osaltat smör

1 nypa salt

3 tsk vaniljarom

(Rosa pastafärg (valfritt)

100 g hallonpure, utan kärnor

2 msk hallonlikör, valfritt

Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.

Gör så här:

  • Mät upp äggvita och socker i en skål. Ställ skålen över vattenbad.
  • Vispa/rör hela tiden tills sockerkristallerna löst upp sig i ägget. Detta tar ca 5-8min.
  • Ställ in marängblandningen i kylen och låt stå tills den är helt kall. Detta steg går att göra i förväg och frysa in.
  • Vispa upp smöret fluffigt, ca 10min.
  • Tillsätt av den kalla marängen, lite i taget, under vispning.
  • Tillsätt salt, vaniljarom samt lite pastafärg.
  • Vispa på hög fart tills smörkrämen blivit riktigt fluffig.
  • Tillsätt hallonpuré och eventuellt hallonlikören.
  • Du kan frysa in marängsmörkräm som blir över.

Kardemummamarängsmörkräm

Det går utmärkt att halvera receptet.

10 äggvitor (300g)

5 ½ dl socker (500g)

700 g osaltat smör

1 nypa salt

3 tsk vaniljarom

Orange pastafärg (valfritt)

Kardemummaarom och/eller krydda efter smak.

Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.

Gör så här:

  • Mät upp äggvita och socker i en skål. Ställ skålen över vattenbad.
  • Vispa/rör hela tiden tills sockerkristallerna löst upp sig i ägget. Detta tar ca 5-8min.
  • Ställ in marängblandningen i kylen och låt stå tills den är helt kall. Detta steg går att göra i förväg och frysa in.
  • Vispa upp smöret fluffigt, ca 10min.
  • Tillsätt av den kalla marängen, lite i taget, under vispning.
  • Tillsätt salt, vaniljarom, kardemummaarom/krydda samt lite pastafärg.
  • Vispa på hög fart tills smörkrämen blivit riktigt fluffig.
  • Du kan frysa in marängsmörkräm som blir över.

Tips: I TV tillsatte jag frysta hallonbitar och hackad vit choklad till de två olika lagren.

♥♥♥

Det var allt för denna gång. Missa inte att hålla utkik efter information om kurs som jag kommer att hålla i Augusti. Mer information om den dyker upp på bloggen inom kort.

Det stora tårtslaget deltagareHa en härlig dag!

Kram, Lisa

2 thoughts on “Hallon- och Champagnetårta

    • Hej Louise!
      För att på så vis kan jag förbereda marängsmörkrämen långt i förväg om jag skulle vilja. Att vispa upp kall maräng går dessutom så mycket snabbare än att vispa den kall från varm. På mitt sätt kan jag göra det någon vecka i förväg, frysa in den och låta den tina över natten i kylskåpet. När det sedan är dags att göra tårta så vispar jag ihop den på väldigt kort tid, och det kan vara skönt. Ett moment mindre just den dagen så att säga.

      :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *