Söta shots med Godisfluff

godisfluff oreo

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ Ibland är det mindre jobbigt att hjälpa sin mamma här hemma tycker dottern. Detta var ett sådant tillfälle 😉  Här har jag gjort en superenkel söt shots som är perfekt att ha till efterrätt eller på … Continue reading 

Chokladbollstårta -Vit, Ljus & Mörk

chokladbollstårta

*Sorry, only in swedish for now. Let me know If you would like the recipe in english. Här kommer receptet till Chokladbollstårtan jag gjorde till dotterns Fairytale Dessertbord /Kalas som gick av stapeln för någon vecka sedan. Den var väldigt … Continue reading 

Diva Party Cake – Recept

diva-party-13

Det var många som var intresserade av receptet på Diva Party tårtan som fanns med på Diva Party Dessertbordet jag gjorde till min dotter. Den innehöll choklad- och jordgubbsbottnar fylla med chokladbollsfyllning, rårörda jordgubbar och glasscreme. Den var sedan spacklad … Continue reading 

Chokladkaka med körsbär och saltlakrits

Jag har alltid velat testa en Nordic Ware form – Eller vänta, alltid och alltid, har ju inte bakat så länge. Låt mig omformulera mig. Sen jag började baka för 1,5 år sedan så har jag önskat testa en Nordic Ware-form men det har inte blivit av. Nu har jag ändrat på det då jag fick hem en jättesnygg form från It’s Design :-)

Jag fullkomligt ÄLSKAR formen! Finns massor av Nordic Ware-formar, både stora och små. Spana in dem HÄR. Snacka om perfekt julklapp till någon som gillar att baka :-) *hint hint till er som känner mig* 😉

Jag följde instruktionerna väl (vilket är en bra prestation för jag är usel på sånt 😉 ) och kakan blev perfekt! Konturerna blir knivskarpa.

Jag använde mig av ett recept som följde med formen på en chokladkaka som blev otroligt saftig och god. Efter att den svalnat något så penslade jag den med saltlakrits sirap och hällde sedan över lite körsbärssirap. Nästa gång ska jag dock pensla körsbärssirapen också, tror det blir ännu bättre.

Kombinationen salt lakrits och körsbär har jag aldrig testat förrut, men när jag fick hem 2 flaskor så kunde jag inte låta bli att testa. Kan säga att jag nu är helt såld! Dessutom så himla gott tillsammans med choklad! Båda sirapsflaskorna finns hos NinasMat och kan varmt rekommenderas.

Det enda jag ska ändra på tills nästa gång jag använder formen är att inte mjöla den innan utan använda kakao (om jag gör chokladkaka) eller mannagryn. Mjölet syntes nämligen lite. Dock kände man ingen smak av det som tur var :-)

Här kommer receptet som kom med formen. Är riktat till Nordic Ware-formar men går säkerligen att göra i vilken form som helst. Tänk bara på att den riktar sig till en form som är 2,4 liters form.

Saftig Chokladkaka

225 gram smör

7 ½ dl strösocker

7 ¼ dl vetemjöl

2 dl kakaopulver

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

3 ½ dl mjölk

3 ägg

½ dl creme fraiche eller gräddfil

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 160 grader Celsius om ni använder en mörk form – annars 170 grader.
  • Smörj och mjöla formen noga.
  • Rör smör och socker poröst.
  • Tillsätt ett ägg i sänder och arbeta smeten väl.
  • Blanda vetemjöl, kakaopulver, bakpulver och salt.
  • Rör ner mjölblandningen varvvis med mjölken och creme fraiche.
  • Skeda smeten i formen och fyll den inte mer än ¾ dels full. Grädda en mindre kaka eller små muffi ns om det blir smet över.
  • Grädda ca 1 ½ timmar och testa om kakan är färdig i mitten med en sticka.
  • Låt kakan vila 10 minuter i formen. Håll formen i händerna med en handduk eller med grytlappar och skaka den några gånger tills kakan lossnar.
  • Lägg en tallrik över formen och vänd den. Lyft formen försiktigt från kakan. Ställ formen tillbaka på kakan och låt den svalna.
Lycka till! Kram, Lisa

Creamy Peanut Butter Pie – From Sweden with Love ♥

♥ This pie is for Mikey.

My heart and thoughts goes out to Jennifer and her daughters in this difficult time. ♥

Sent igår kväll satt jag och lästa olika bakbloggar. Det som var unikt just denna bloggläsningtillfälle var att nästan alla hade bakat samma sak, nämligen peanut butter pie. När jag läste anledningen till detta kände jag på en gång att jag oxå ville baka denna paj. Dock var det inte läge att börja baka vid 1-snåret inatt så jag väntade tills imorse istället 😉 Anledningen till varför alla dessa människor igår bakade denna paj är ett inlägg från bloggen In Jennie´s Kitchen, ”For Mikey”. Jennifers stora kärlek och man dog plötsligt av en hjärtattack och på sin blogg några dagar senare skriver hon i ett hjärtskärande inlägg om vad som hänt. Hon avslutar inlägget med dessa ord:

For those asking what they can do to help my healing process, make a peanut butter pie this Friday and share it with someone you love. Then hug them like there’s no tomorrow because today is the only guarantee we can count on.”

Nu är det inte fredag längre men jag blev så rörd av Jennie´s inlägg att jag ville göra en paj för att hedra Mikey’s minne, och för att bjuda de jag älskar på denna underbara paj. Att använda min fina hjärtform från IB Laursen kändes självklart.

♥ Ge den du älskar lite extra kärlek idag. Today is the only guarantee we can count on. ♥

Creamy Peanut Butter Pie

(10-12 portioner)

Ett paket kladdkakeballerina eller oreos (ca 16 kakor)

25 g smält smör

100-150 g choklad (spara 50 g till garnering, jag använde både vit och mörk choklad till garneringen)

3dl grädde (+ 1 dl grädde för dekoration)

200 g cream cheese

200 g jordnötssmör, creamy

3 dl florsocker

400 g kondenserad mjölk (sötad)

1 tsk vaniljarom eller vaniljpulver

1,5 tsk citronjuice

Gör så här:

Krossa kakorna i en mixer och blanda med smöret. Tryck ut kexblandningen i en form eller flera glas eller liknande.

Smält chokladen och häll över de uttryckta kakorna och smeta ut med en slickepott.

Vispa grädden hårt och ställ in i kylen.

Vispa cream cheese och jordnötssmör tills det blir fluffigt. Blanda i florsocker, lite i taget. Tillsätt sedan kondenserad mjölk, vaniljarom och citronjuice. Vispa på medelhög hastighet tills allt är blandat. Vänd ner grädden och rör om med en slickepott tills allt är blandat.

Ta ut formen/formarna från kylen och häll över jordnötssmörsblandningen. Ställ in i kylen igen och låt stå 1-2 timmar (ju längre den är inne i kylen ju hårdare blir bottnen).

Garnera med lite grädde och riven choklad.

Receptet är inspirerat av ett recept från In Jennie’s Kitchen men har gjort en del modifieringar samt ändrat måtten något för att det ska bli lättare för oss som inte använder cups och ounces.

Ät och njut tillsammans med de du älskar ♥ Varför inte ta varsin sked och äta direkt ur formen? Det gjorde vi :-)

De vackra bilderna på mina två barn har duktiga Fotograf Laila Villebeck tagit.

Dreamy Chocolate and Almondcake

Nu är jag tillbaka efter lite drygt en veckas frånvaro. Med bröllopsbestyr, resor till djupaste småland (där det inte finns någon täckning ens på mobilen), besök och utlandssemesterletade+bokande har bloggen inte hunnits med. Dock har jag många tårtor, cupcakes och andra inlägg på lut som dyker upp här på bloggen veckorna som kommer :-)

Nu till dagens tårta :-)

Den har tårtan gjorde jag när jag fick lite oväntat besök av en väninna och hennes små söta. De var på genomresa och stannade till en natt här på vägen söderut. Fika bjuds man ju garanterat på här hemma då jag tar alla möjligheter jag har till att få baka. Men med så kort varsel och mycket annat att göra så insåg jag att baka inte skulle hinnas med…  Men med frysen full så behövde jag inte baka utan kunde enkelt plocka ut lite små tårtbottnar. Finare dekoration och bilder hans inte riktigt heller med utan det blev en snabb tårta – Dock helt ljuvligt god :-) (Recept på båda bottnarna hittar du längre ner.)

Bottnarna består av Brooklyn Blackout Cake och White Almond Velvet Cake. Den sistnämnda är en ny favorit och nästan smälter i munnen när man äter den. Vad gäller fyllningarna så fick jag användning av pulvermousser som jag fått hemskickat av Strössel & Annat för ett tag sen – Perfekt. Jag använde en neutralmousse och tillsatte körsbär samt använde en chokladmousse att täcka tårtan med. Väldigt enkelt, smidigt och gott. Utöver det så har jag ett tunnt lager Lemoncurd på varje tårtbotten samt ett lager färska jordgubbar. Mycket gott och mycket uppskattat :-)

Brooklyn Blackout Cake

(Endast själva tårtbottnen)

100 g smör, rumstempererat

250 g strösocker

2 ägg

1/4 tsk vaniljpulver (eller 1/2 tsk vaniljsocker)

50 g kakao

3/4 tsk bakpulver

3/4 tsk bikarbonat

en nypa salt

170 g mjöl

1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa lite efter varje ägg så att allt är väl blandat. Häll i vaniljpulver, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda väl. Tillsätt mjölken och hälften av mjölet. Vispa en stund innan du häller i resten av mjölet. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet.

Häll smeten i 3 formar á 20cm och grädda på 175 grader i 25-30 min. Kakan går även att göra i bara en form. Skulle tro att kakan behöver runt 50-60 min i ugnen då men vet ej exakt tid utan låt en sticka avgöra när kakan är klar (den ska vara torr). Öppna dock ej ugnen de första 40 minutrarna då den lätt kan sjunka ihop då.

Orginalreceptet på Brooklyn Blackout Cake kommer från The Hummingbird Bakery men är här delvis omgjort.

White Almond Velvet Cake

4 st äggvitor (ca 135 g)

2,5 dl mjölk

1.25 tsk vaniljpulver (2, 5  tsk vaniljsocker)

1 tsk mandelessens (mandelarom)

5 dl mjöl (ca 300 g)

4 dl socker (ca 300 g)

4 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

175 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.

Enjoy! :-)

Snickerskaka + Recept

Denna lilla godbit är försvinnande god! :-) Det är lätta att göra och jag gjorde snickerskakorna tillsammans med min dotter då hon skulle på kalas för ett tag sen. Hon hade nämligen bestämt att hon ville baka en present (istället för att köpa) till de två killarna som fyllde år. De blev mycket populära :-)

Snickerskakor

1 burk jordnötssmör (350g)
1 dl socker
1 dl sirap
10 dl cornflakes
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

200 g choklad till garnering

Gör så här:

  • Smält samman jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull (Obs, det får inte koka). Rör då och då.
  • Krossa flingorna och blanda ner i kastrullen tillsammans med vaniljpulvret. Rör om.
  • Bred ut röran på ett bakplåtspapper eller i en bakplåtspapperförsedd form.
  • Smält chokladen och häll/bred över.
  • Låt stå svalt en stund och skär sedan i bitar.
  • Ät och njut! :-)