Heaven & Hell Cake

heaven & hell cake

Har haft så mycket att göra med boken den senaste tiden att jag inte riktigt hunnit med göra i ordning nya inlägg, så idag bjuder jag på en gammal favorit ♥ Helt nya inlägg är på ingång dock och kommer … Continue reading 

The Golden Diva Cake

macarontårta macarons prinsesstårta

En vacker och rätt komplicerad tårta att göra – Därav namnet 😉 Tårtan består av pistagebottnar varvat med chokladbottnar fyllda med mosade hallon och kardemumma- och cream cheesefrosting. Då alla inte gillar marsipan så valde jag att bara göra den undre … Continue reading 

Once upon a time…

…there was a cake 😉

Kan du gissa sagan som inspirerat denna tårta?

En liten ledtråd:

Kommit på det än?

En till liten ledtråd:

Snövit är helt rätt :-)

Kanske en mer känd replik från sagan:

Snövit är sagan som inspirerat till denna ljuva tårta som består av rödfärgad vit sammetskaka med mandelsmak, fylld med äppelmos och lönnsirapsfrosting. Som dekoration har jag sedan ett knäckäpple. Knäcken har jag färgat lite extra röd för att få en lite giftgare effekt.

♥ For recipe in English, please click here!

Vit sammetskaka med mandelsmak

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

0,5 tsk mandelarom (kan uteslutas eller bytas mot annan arom/essens)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite röd pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelarom. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 5 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 12 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).

Lönnsirapsfrosting

Receptet räcket till fyllning+frosting av en tårta i storleken ovan eller ca 14 cupcakes.

200 g rumsvarmt smör

3,5 dl florsocker

400 g philadelphiaost

50 g gräddfil

1 tsk vaniljessens

2 msk lönnsirap

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min). Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 

Orginalreceptet på lönnsirapsfrostingen kommer i från Holy Sweet, men jag har gjort en del förändringar i receptet som ses ovan.

Knäckäpple

5 äpplen

2,5 dl socker

1,25 dl vit sirap

0,5 dl hett vatten

Några droppar karamellfärg

Gör så här:

Skölj och torka äpplena. Stick ner grillpinnar/klubbpinnar/glasspinnar i mitten av varje äpple.

Häll socker, sirap och hett vatten i en kastrull. Rör om medans det kokar upp. Låt sedan koka (utan att röra) tills sirapsblandningen när 155 grader. Ta av och doppa snabbt i äpplen. Låt stelna på exempelvis en bakplåtspapperförklädd plåt. OBS det är mycket varmt så var försiktig när du hanterat varm knäck. 


Diva Party Cake – Recept

diva-party-13

Det var många som var intresserade av receptet på Diva Party tårtan som fanns med på Diva Party Dessertbordet jag gjorde till min dotter. Den innehöll choklad- och jordgubbsbottnar fylla med chokladbollsfyllning, rårörda jordgubbar och glasscreme. Den var sedan spacklad … Continue reading 

Påsktårta

påsktårta ombre kokos

Vill börja med att önska er alla en riktigt härlig påsk! Själv är jag mitt uppe i dessertbords bakning/planering då familjen kommer och firar min 35-årsdag i helgen. Blir ett lite mindre avancerat sådant då tidsbristen är stor. Kan därför … Continue reading 

Saftiga vaniljcupcakes med mjuk vanilj- och marshmallowfrosting

Cupcakes är något som jag älskar att göra. De är dessutom perfekt att ha några cupcakes i frysen ifall man får gäster. Vill man bjuda på nybakat fika, men vet med sig att man inte hinner ro ihop en smet, så går det faktiskt utmärkt att frysa smeten i exempelvis en spritspåse. Det är bara att låta den tina upp i kylen och sedan grädda som vanligt. Till topping kan man exempelvis slänga ihop en smörkräm, blanda lite cream cheese med florsocker eller servera dem som muffins. Dekorationen behöver inte heller vara så märkvärdig och har du exempelvis lite bär hemma eller strössel så räcker de utmärkt. Det går med andra ord att slänga ihop cupcakes rätt snabbt om man skulle vilja :-)

En enkelt dekorerad cupcake med vanilj- och marshmallowfrosting dekorerad med lite blåbär. Har testat en hel fel olika vaniljcupcakes men har fortfarande inte hittat någon som slår detta recept. Den blir riktigt saftig och smakar mycket vanilj (Recept följer lite längre ner).

För att göra den lite lyxigare (och smaskigare) så hällde jag lite körsbärssirap över den.

Smaskens!

Saftiga Vaniljcupcakes

Receptet ger ca 12 stycken

2 1/4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk

1 ägg
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Är smöret lite hårt kan du köra det i mikron i ett par sekunder.
  3. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät.
  4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
  5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
  6. Fyll muffinsformar till max 2/3 (jag brukar oftast fylla dem till hälften).
  7. Grädda i ugnen i cirka 17-23min

Vanilj- och Marshmallowfrosting

150-175 g smör
4-5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
1 burk marshmallowfluff (går även att göra egen)
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
  3. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.
  4. Spritsa dina cupcakes.

Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.

Lycka till! :-)

Step by Step: Vertical Layer Cake

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Det var många som var intresserade av att veta hur man gör den vertikala tårtbottentårtan jag gjorde igår. Smidigt nog så passade jag på att fota en steg-för-steg när jag gjorde den. Tårtan är lite pillig att göra men ger ett väldigt tufft resultat tycker jag. När man gör den får man dessutom två stycken så en kan man lägga in i frysen för att ta fram vid ett senare tillfälle :-)

I min tårta använde jag en Devils Food kaka och en Saftig vaniljkaka, men det får givetvis att använda någon annan kaka om ni hellre vill det. Tänk bara på att den ska vara stabil och bör inte var för spröd, får då blir det lite svårare att handskas med den.

♥ Receptet hittar du längst ner på inlägget efter steg-för-steg-beskrivningen.

Så här gör du vertikala bottnar

Du behöver två tårtbottnar, en mall gjord av papper eller kartong och en kniv.

Börja med att skära av eventuella förnöjningar och liknande så att du får två jämna tårtor.

Tårtbottnarna ska vara lika höga (eller iallafall så lika som möjligt).

Rita ut ringar på pappret. Jag har gjort ganska tjocka ringar men de går givetvis att göra flera och smalare. Lägg mallen på tårtbottnen.

Skär med en vass kniv utefter mallen. Se till att hålla kniven rakt när du skär. Gör likadant på den ljusa kakan.

Klipp bort den yttre ringen.

Skär ut efter mallen på båda kakorna. Klipp sedan till mallen igen och återupprepa steget.

Skär ett jack i de tre yttre ringarna.

Ta isär de olika ringarna.

Bygg nu ihop de två kakorna så att de ser ut så här.

Dra åt kakan med plastfolie eller liknande. 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Recept

Till tårtan har jag använt en botten Devils Food Cake, en Saftig Vaniljbotten, en sats Vaniljsirap och en sats Len Chokladfrosting.

Devils Food Cake

Receptet hittar du HÄR!

Saftig Vaniljkaka

Ger en 20cm kaka

200 g smör, rumstempererat

2 1/2 dl socker

3 1/4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 ägg

1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  • Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.
  • Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
  • Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.
  • Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min. I min ugn är den klar efter 40min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Receptet är hämtat från May Clee-Cadman

Vaniljsirap

2 dl socker

2 dl vatten

2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  • Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan när sockret smält.
  • Rör ner vaniljpulver och blanda om.
  • Häll nu/droppa sirapen i skarvarna på din vertkala kaka.

Len chokladfrosting

1 dl grädde

150 g mjölkchoklad

60 g smör

2,5 dl florsocker

3 msk kakao

1 tsk kokande vatten

Gör så här:

  • Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.
  • Vispa rumsvarmt smör fluffigt.
  • Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.
  • Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.
Tips: Tänk på att dubbla receptet ifall du vill ha mycket frosting.
Lycka till! :-)

Själva idén till den vertikala tårtbottentårtan har jag fått från bilder jag sett på olika amerikanska bloggar. Det finns en mängd olika varianter av vertical layer cakes man kan göra. Just denna typ av vertikal tårtidè hittade jag på den fantastiska bloggen I am Baker – En av mina absoluta favoritbloggar :-)

Citrontårta med blåbär och kokos

När min sambo fyllde år passade jag på att testa ett nytt recept på en citrontårta. Den var helt fantastiskt god. Jag passade även på att göra om den något då orginalet bl.a. inte innehåller kokos samt skrev ner svenska mått och gram. Dock har jag lyckats slarva bort detta recept :-( Så istället för att ge er mitt modifierade recept så lägger jag in orginalet som är hämtat från bloggen Sweetapolita. Kan varmt rekommendera denna tårta då den var helt fantastiskt god och härligt syrlig. Jag gjorde den när jag var på kurs i Sthlm och hade glömt min bra kamerautrustning så bilderna är inte de bästa. Dock lär jag göra denna tårta igen, för den var verkligen så god, och då lovar jag att ta bättre bilder 😀

Frostingen är himmelsk :-) och jag älskar att den är snygg på insidan oxå :-)

Receptet är kopierat från Sweetapolitas blogg (Lägger in mitt modifierade här när jag väl hittar det 😉 ) Du kan hitta omvandlingstabeller HÄR.

Lemon-Blueberry Layer Cake

Ingredients

2 cups plus 6 tablespoons all-purpose flour

2 teaspoons baking powder

1 teaspoon salt

3 cups fresh blueberries

1/2 cup sour cream

1/2 cup whole milk

2 teaspoons vanilla extract

3/4 teaspoon pure lemon extract

1 teaspoon lemon zest

1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened about 20 minutes out of refrigerator

1 1/2 cups white sugar

4 large eggs

Method

Preheat oven to 350°F. Prepare three 8″ round cake pans with parchment paper, butter and flour. Sift dry ingredients into medium bowl. Transfer 1 tablespoon flour mixture to larger bowl. Add fresh blueberries and toss to coat them with flour. Set remaining flour mixture and blueberries aside.

Stir whole milk, sour cream, vanilla extract, lemon extract and lemon zest in small bowl. In the bowl of a stand mixer, cream butter and sugar, until pale yellow and very fluffy, about 5 minutes. Beat in eggs one at a time, until well combined. Mix in flour mixture alternately with milk mixture, starting and ending with flour mixture. Stir until just combined. Gently fold in blueberries. Divide batter equally among 8″ round pans.

Bake cakes until toothpick inserted into centre comes out clean, about 25 minutes. Cool cakes in pans on racks for about 10 minutes, then invert onto racks until completely cool.

Zesty Lemon Frosting

1 cup soft unsalted butter

2 teaspoons lemon zest

6 cups icing sugar

60 ml fresh lemon juice

6 tablespoons whipping cream (35% cream)

1/2 teaspoon pure lemon extract

2 tablespoons water

pinch salt

drop of AmeriColor ”Electric Yellow” gel color (optional)

Method

Cream butter and lemon zest in bowl of electric mixer fitted with paddle attachment, about 3 minutes. Slowly add icing sugar, mixing on low speed for about 2 minutes. Add remaining ingredients and beat on med-high for 3-4 minutes until very fluffy. If using color gel, add a drop or two, then beat until blended. Yields enough to frost outside of three layer 8″ round cake.

Tips: Recept på svenska hittar du hos Bullemamman.

Recept: Angel Feather Icing with lemon

Denna ljuvliga frosting använde jag till regnbågstårtan. Det är en fyllning/frosting som är fluffig, len och stelnar inte. Det blir inte rinnig heller om den får stå framme utan behåller sin fluffiga konsistens. Den smakar ljuvlig citron och blir kritvit. Vinsyra som den innehåller hittar du i kryddhyllan/bakhyllan i affären. Även citronessensen går att köpa i mataffären.

Angel Feather Icing with lemon

3 äggvitor

225 g socker

200 g vit sirap

3 msk vatten

1/2 tsk vinsyra

1/2 tsk salt

1,5 tsk citronessens

Gör så här:

  • Häll i alla ingredienser förrutom citronessensen i en skål i rostfritt stål eller keramik.
  • Koka upp vatten i en kastrull och sätt skålen över kastrullen.
  • Med hjälp av en elvisp vispar du smeten fluffig. Det tar runt 5-7 minuter innan du får som små toppar på smeten (precis som när du vispar äggvita). Den ska vara så pass stel att den inte rinner ut om du skulle vända på skålen.
  • Rör i citronessensen under vispning.
  • Ta av från värmen och använd till tårta, cupcakes eller något annat gott.
Receptet på regnbågstårtan hittar du HÄR!

Recept: Mintfrosting

En mycket god och fräsch frosting.

Mintfrosting

200g osaltat smör, rumsvarmt

350g florsocker

2 msk mjölk

1 tsk pepparmintsessens

Några droppar färg

 

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker, mjölk och pepparmintsessens. Vispa till en jämn smet. Blir den för lös så kan du tillsätta lite mer florsocker och blir den för hård så kan du tillsätta några droppar mjölk. Avsluta med några droppar färg.

Fyll en spritspåse med valfri tyll och dekorera dina cupcakes.

 

Recept: Whipped Cream Cheese Frosting

Detta mina kära läsare är min nya favorit frosting/fyllning. Den är helt fantastiskt god och inte lika söt som andra fyllningar och frostingar kan vara. Tillsammans med Red Velvet är den perfekt :-) .

Whipped cream cheese frosting

300 gr Philadelphia
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)

Gör så här:

  • Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål (Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.).
  • Blanda philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev.
  • Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
  • Spritsa nu dina cupcakes eller fyll din tårta.

Lycka till!

10/2-11: Gjorde en liten ändring i receptet och la till lite bakpulver samt förtydligade instruktionerna. Viktigt är att inte vispa för mycket för då kan den lätt bli rinnig.

Recept: Nutellafrosting

Supergod frosting som är älskad av alla (!?) 😉

Receptet räcker till 16-20 cupcakes (lagom storlek)

Ingredienser:

225g smör

50 g cream cheese (kan uteslutas)

1 msk kakao ( kan uteslutas)

6 dl florsocker

3 tsk hett vatten

4 rågade matskedar nutella

 

Gör så här:

Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med cream cheese. Häll i kakao och rör om. Blanda i hälften av florsockret och vattnet. Rör om och häll i resten av florsockret och vattnet. Vispa tills allt är blandat och häll sedan ner nutellan.

Att ha kakao och cream cheese i frostingen är en smaksak. Jag gillar det då det gör den lite mindre söt :-) Vill du ha den ännu mindre söt och mer syrlig så ökar du mängden cream cheese.

Lycka till! :-)

Den otroligt söta silikonkoppen kommer ifrån Klara Färdiga (länk).

Smörkräm – Basrecept

Det är alltid bra att ha ett recept att utgå ifrån när man ska göra en smörbaserad frosting till cupcakes eller tårtor. Jag använder mig av detta som jag sedan smaksätter och färgar.

Smörkräm (räcker till cirka 1o cupcakes)

Smultronfrosting

115g smör

4-4,5dl florsocker

2 tsk kokande vatten

Några droppar karamellfärg eller pastafärg

 

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då) Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Enjoy! :-)

Förslag på smaksättningar:

4 msk kakao

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 tsk päron-, smultron, jordgubb eller annan essens

1-2 msk saft (hallon, jordgubb etc)

3-4 tsk likör (amaretto är supergott, tog då 4 tsk för starkare smak)

4 tsk kaffepulver upplöst i vattnet

60 g smält chokad (lite avsvalnad)

1,5 -2 tsk citronarom

Recept: Marshmallowfluff

Det finns en hel del olika marshmallowfluffs recept och alla verkar de innehålla vaniljextrakt. Jag ville hellre använda äkta vaniljpulver (länk) så jag modifierade recepten lite. Resultatet blev en ljuvlig marshmallowfluff med svarta små korn i. Den är lätt att göra, mycket billigare än den på burk och kan användas i alla recept som innehåller marshmallowfluff.

Ingredienser:

3 äggvitor
5 dl vit sirap
½ tsk salt
5 dl florsocker
1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

– Vispa äggvitor, sirap och salt på hög hastighet  tills det har blivit tjockt (tar ca 10 min).

– Sänk hastigheten och häll i florsockret medans du vispar.

– När allt är väl blandat så häller du till sist i vaniljpulver och blanda sedan ordentligt.

      Lycka till! :-)

Detta recept ger väldigt mycket fluff vilket är bra för då kan man frysa in en del för senare användning(rör om ordentligt när den tinat) :-) Det går även bra att göra den några dagar innan man ska använda den då den håller ca 1 vecka i kylskåpet.

Recept: Vanilj- och Marshmallowfrosting

Här kommer nu äntligen receptet på Vanilj- och Marshmallowfrostingen jag gjort ett par gånger tidigare i bloggen. Den är supergod och härligt fluffig :-)

Ingredienser:

150-175g smör

4-5 dl florsocker

1 burk marshmallowfluff

3 msk marsanpulver

1/4 tsk vanilj pulver

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa sedan ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs. Jag är inte själv den bästa på att följa recept utan brukar hälla i tills jag tycker smak och konsistens är bra.

Vill du göra med chokladsmak så tillsätter du 2 msk kako till receptet för en lätt chokladig smak.

Fick en fråga sist om frostingen höll sig bra i rumstemp och kan nu meddela att mina cupcakes stod ute i lite över 5 timmar i lördags och det märktes inte alls på frostingen :-)

Lycka till! :-)
De fina formarna kommer ifrån Vestli House (länk)