Tartlett med päron, äpplen, apelsin och ingefära

Tartlett är något jag aldrig gjort tidigare så jag såg lite extra fram emot att få testa det. Jag valde inte själv receptet utan detta är en del av det bakprojekt jag gör för Bosch där jag testar olika recept med deras (mintgröna supersöta) köksmaskin Bosch MUM5. Himla kul faktiskt då det gör att jag faktiskt testar att baka saker jag normalt inte skulle göra annars. Har nu testat 3 olika recept (sista kommer snart på bloggen) och tycker maskinen funkar kanon. I slutet av projektet kommer jag tävla ut en maskin som du som läsare kan vinna, missa inte det :-)

Jag är lite osäker på vad som hände med bilderna (har bytt dator och bildredigeringsprogram) då de blev rätt suddiga när jag laddade upp dem på bloggen. Ska försöka justera det i efterhand, men fram tills dess så får ni hålla till godo med aningens suddiga bilder 😉

pärontartlett

Pärontartelett med ingefärsglasyr

birka knivar päron tartlett

Mina nya fina Birka Knivar – Love them! ♥

päron äpplen tartlett

tartlett

päron apelsin ingefära tartlett

Tartletten går rätt snabbt att göra och räcker till rätt många bitar så är ni bara ett fåtal skulle jag halvera receptet. Servera med lite vaniljglass eller grädde.

Tartlett med päron, äpplen, apelsin och ingefära

Receptet ger 8 (stora) portioner

Tartlett med päron, äpplen, apelsin och ingefära

Ingredienser

    Pajdeg:
  • 2 dl siktat dinkelmjöl (går bra med vetemjöl)
  • 1 dl fullkornsdinkelmjöl (går bra med fullkornsmjöl)
  • 2 msk socker
  • 150 g smör
  • 1 krm salt
  • 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 2 stora fasta päron
  • 2 stora fasta äpplen (eller välj bara äpplen eller päron)
  • 50 g smör
  • 2 dl apelsinmarmelad
  • 2 tsk malen ingefära

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Kör mjöl, socker, smör och salt i matberedartillsatsen (en matberedare) med kniven monterad i din köksmaskin. TIllsätt vattnet och kör lite till, bara så att degen går ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Skala och kärna ur frukten och skär dem i tunna skivor för hand. Ta fram pajdegen ur kylskåpet och kavla ut den till en rund (eller annan) form, ca 4mm tjockt. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg ut fruktskivorna i ett mönster men lämna några cm längs kanterna.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ner marmeladen. Sänk värmen och sjud försiktigt ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och fördela blandningen över päronen. Vik upp kanterna, tryck ett randigt mönster med gaffel och grädda i ca 30 minuter. Om päronen ser ut att släppa mycket vätska så kan man när det återstår ca 10 minuter ta ut plåten och försiktigt hälla bort vätskan. Då blir pajen frasigare.
  4. Servera med en kula vaniljglass, en klick créme fraiche eller en klick vispad grädde.
http://sockerrus.se/recept/paj-recept/tartlett-med-paron-applen-apelsin-och-ingefara/

Önskar er en toppendag!

Kram, Lisa

Posted in Paj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *