Flowerpaste, Gum paste, Sugarpaste, Fondant och Marsipan

Som en del av Sockerblomsskolan tänkte jag reda ut lite begrepp på olika pastor samt ge tips på mina favoritmärken. Något som underlättar när man gör dekorationer är ju just att man har en bra pasta att jobba med.

Det där med sockerpasta, blompasta och marsipan är inte alltid lätt. Det finns massor av olika märken och recept vilket gör att det är rätt svårt att veta vilken man ska välja. Jag får ofta frågan om vad jag använder för någon pasta själv och tänkte i detta inlägg skriva några ord om de olika märken jag har testat samt mina favoriter till täckning av tårtor samt blomtillverkning. Hoppas att det kan vara till någon hjälp! Sen får man ju inte glömma att detta är mina åsikter och det finns nog många som tycker annorlunda 😉

Vad är Flowerpaste?

I Europa så kallar man det Flowerpaste och i USA Gum Paste, det är alltså samma sak bara olika namn. Även Sugar Florist Paste är ett annat namn för pastan. Då namnet är långt förkortas det ofta till FP.

FP är baserad på florsocker men innehåller till skillnad från sugarpaste också Gum-Tex. Det gör att man kan kavla den väldigt tunt och det gör den även mer elastisk. Det som är så otroligt bra med flowerpaste är att dekorationerna stelnar vilket gör att du kan göra allt från prinsesskronor till naturtrogna blommor. Den torkar dock snabbt så det gäller att bara ta ut lite i taget. Att äta flowerpaste kan liknas med att äta en sockerbit – Det är väldigt sött och hårt :-)

flowerpaste gum paste

Samtliga blommor är gjorda av flowerpaste

Test och jämförelse av Flowerpaste

Flowerpaste ligger i regel i mindre förpackningar men jag skriver kilopriset för att det lättare ska gå att jämföra.

Flowerpaste & Gum Paste

Ballinas Gum Paste: Smidig men ändå lite hårdare i konsistensen än många andra fp. Torkar rätt snabbt. När den torkar och går sönder så går den i bitar såsom glas. Lätt att färga. Kan vara små små klumpar i den, men de är lätta att ta bort. Detta är den billigaste flowerpasten jag har stött på. Finns bara i vitt och säljes i 500 g/förpackning.

Satin Ice Gum Paste: Väldigt elastisk. Uppfattar den som mer svårformad än de jag använt innan. När den torkat blir den mjölig i konsistensen och är mindre hållbar än en del andra märken jag testat. Lätt att färga. Vet att många har denna som favorit men personligen är det en pasta jag troligtvis aldrig mer kommer att köpa. Finns bara i vitt och säljes i 1 kg/förpackning.

 • Finns bl.a. att köpas hos Strössel & Annat och Kakburken. 1 kg kostar 118 kr hos Strössel & Annat  (159 kr hos Kakburken).

Squires Kitchen – Sugar Florist Paste: Smidig och elastisk när man knådat den en stund i handen. Känns rätt stum och hård till en början. Går att göra riktigt, riktigt tunna blad och den torkar snabbare än många andra fp jag testat. Då man kan kavla den så tunt så räcker den längre än man tror. Finns i massor av olika färger och säljes i 100 g/förpackning.

 • Finns bl.a. att köpas hos Tårtdecor och Kakburken. 1 kg kostar 790 kr i båda butikerna.

Wiltons Gum Paste: Smidig och elastisk samt torkar rätt snabbt. Smaken är neutral och lite söt. Lätt att färga. Finns bara i vitt och säljes i 453 g/förpackning.

Wilton Gum Paste Mix: Har bara testat en gång och inget jag kan rekommendera. Köp den färdiga istället.

Mina favoriter

Den flowerpaste jag använder mest är Ballinas. Den är mycket prisvärd och jag tycker den är lätt att arbeta med. Storfavoriten är dock Squires Kitchens fp. Den är fantastiskt att jobba med men tyvärr väldigt dyr.

sugarpaste sockerpasta

Vad är Sugarpaste?

Kärt barn har många namn och här är några varianter som används istället för Sugarpaste.

 • Sockermassa, Sockerpasta, Fondant (USA), Sugar Dough och SP

SP är en (florsockerbaserad) massa lik marsipan som används för att täcka exempelvis tårtor med. Den går även bra att göra vissa dekorationer och blommor med. Jag skriver ”vissa” då det skiljer sig mycket mellan de olika märkena samt hemmagjord (Läs gärna testet nedan). Den tar i regel oxå mycket längre tid att torka i jämförelse med FP och går heller inte att kavla lika tunt. Jag tycker även att blommorna man gör i SP inte blir lika tåliga som FP.

Till skillnad från marsipan så är SP mattare och ger ett mindre glansigt utseende. Dock påverkar värme så under sommaren så kan den bli rätt glansig ändå.

SPn är kritvit till färgen och är oftast fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter samt ägg vilket gör den mycket allergivänlig (OBS kolla dock alltid innehållsförteckningen noga då det skiljer sig lite bland märken). Dock är det gelatin i vissa märken så veganer och vissa vegetarianer bör se upp.

Test och jämförelse av Sugarpaste

Jag har delat upp sugarpasten i två, en för vanlig och en för smaksatt.

Sugarpaste

Bakels: Stelnar så den går att använda till vissa dekorationer istället för flowerpaste. Måste arbeta/knåda den länge så att den blir varm och mer följsam, mindre elastiskt än andra märken. Har en rätt neutral smak, men smakar inte så gott enligt mig. Bra är att man kan köpa den färgad i 1 kg förpackningar (rosa, blå, svart, röd).

Ballina: Innehåller gelatin och stelnar inte. Är väldigt elastisk när man arbetat upp den så att den är varm. Väldigt hård när den kommer ur förpackningen. Behöver inte fodras om man använder grädde. Ballina är dessvärre väldigt oberäknelig och lika många gånger som den varit bra så har den också varit riktigt dålig. Har fått reklamera denna på tok för många gånger pga hårda klumpar, gelatinklumpar, hårstrån i förpackningen, att den är trådig (tror att det har med gelatinet att göra). Gillar heller inte smaken. Dessvärre en pasta jag aldrig kommer att använda igen. Finns även i smakerna choklad och vit choklad.

 • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 98kr

Callebaut Premium White Icing Paste: Den är mjuk och smidig. Smakar helt okej, aningens söt men neutral. Har inte stött på några problem när jag täckte tårtan. Det går att göra tjockare blommor och blad men det tar ett tag att torka. Jag testade att göra en boll som fick ligga och torka ett par veckor. När jag klämde på den så var den fortfarande mjuk i mitten och smulig på ytan.

 • Finns att köpas hos Strössel & Annat. 1 kg kostar ca 150kr och de ligger i minst 2,5 kg förpackningar.

Dekorfondant: Min absoluta favorit. Den är mjuk, elastisk och lätt att jobba med. Den stelnar inte riktigt. Har av misstag glömt fodra den när jag använt den på grädde och det gick jättebra. Har dock inte testat det igen utan brukar fodra av gammal vana. Gillar smaken på pastan. Den är inte så söt som andra sugarpaste och smakar vanilj. Finns i massor av olika färger (då i 250g förpackningar).

 • Finns att köpas hos Strössel & Annat. 1 kg  (två förpackningar á 500g) kostar 90kr (vit).

Dr Oetker Sockermassa: Väldigt mjuk och blir lätt kladdig. Har en tendens att bli smulig i konsistensen. Är inte förtjust i smaken eller pastan så tyvärr inget jag kan rekommendera.

 • Finns att köpa i välsorterade mataffärer. 1 kg kostar ca 80 kr.

Fun Cakes Vanilj: Har använt denna till att dekorera kakor och tårtor. Behövde inte fodra locket som jag la på osötat grädde (bara testat detta på en minitårta). Gick bra att använda i sommarvärmen. Mjuk att jobba med. Ska testa att göra dekorationer med denna för att se om de stelnar. Smakar ungefär som sockerbitar (godisbitarna alltså) och är god i smaken.

 • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 95 kr.

PME Sugarpaste: Har bara testat att göra dekorationer med denna. Lätt att jobba med. Stelnar. Smakar gott. Finns i färgerna vit och ivory.

 • Finns att köpa hos bl.a. Strössel & Annat . 1kg kostar 89kr (blir billigare kilopris om du köper 2,5kg).

Regalice: Har bara testat att göra dekorationer med denna (vid 2 tillfällen). Stelnar men tycker inte att den var lättarbetad. Gillar inte alls smaken. Finns i massor av olika färger (250g förpackningar).

 • Finns att köpas hos bl.a. Lyckas med Mat. 1 kg kostar 88kr (500g  förpackningar).

Satin Ice: Väldigt mjuk och elastisk. Söt och neutral smak. Har inte testat att göra blommor med denna pasta, men då konsistensen är densamma som Satin Ice Dark Chocolate så kan de jämföras (se längre ner). Cake Boss använder bara detta märke enligt han själv. Personligen så tycker jag att det finns många bättre pastor. Finns att köpa i förpackningar upp till 10 kg.

Städter: Har testat rosa och svart. Väldigt mjuk. Tunnare dekorationer stelnar över natten  men inte ex en kula. Är inte speciellt elastisk och passar nog mer till dekorationer än att täcka tårtor med (har dock inte testat det sistnämnda). Smaken (och lukten) på den svarta känns konstgjord och inget jag gillade. Den rosa luktar godare och är sötare i smaken. Finns i massor av olika färger (250g förpackningar).

 • Finns att köpas hos bl.a. Lyckas med Mat. 1 kg färgad kostar 172 kr. 1 kg vit sugarpaste kostar 125 kr (denna har jag dock inte testat).

Wilton: Mjuk, elastisk och lätt att jobba med. När jag inte använder dekorfondant till mina tårtor så är denna sockerpastan jag använder. Smaken är bra, neutral och går lite åt florsockerhållet. Går bra att modellera med (har bara testat mindre saker) och det går även att göra dekorationer som behöver stelna. Finns i vitt.

 • Finns att köpas hos Lyckas med Mat. 1 kg kostar 108kr (2,27kg förpackning) eller 125kr (680g förpackning). Vet dock ej om det finns billigare i annan affär.

Mina favoriter

Den sockerpasta som jag använder mest är Dekorfondanten. Har alltid varit himla nöjd med den. Andra favoriter som jag oxå använder är Wiltons och Bakels. Bakels är den pasta jag helst använder till frigolittårtor. Smakmässigt så är Dekorfondanten och Wiltons bättre men gillar att Bakels är väldigt pålitlig och lätt att täcka tårtor med.

smaksatt sugarpaste

Stammen är gjord utav Satin Ice Dark Chocolate och de två bruntäckta våningarna består av Ballinas Choklad SP. Som ni ser är det stor skillnad i färgen.

Test och jämförelse av Smaksatt Sugarpaste

Idagsläget så finns det en mängd olika sockerpastor med smak. Ett kul alternativ tycker jag. Vill även tipsa om att många pastor går att smaksätta själv med aromer/essencer ifall man hellre vill ha en smak som inte finns.

Smaksatt Sugarpaste

Ballina Vit Choklad: Luktar som jättesöt kola. Smakar lite bättre än Ballina vanilj, men inte märkbart. Samma egenskaper som vanlig Ballina tyvärr och inget jag kommer att använda igen. Säljs i förpackningar med 500g.

 • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 98kr.

Ballina Choklad: Samma egenskaper som hos Ballina vanilj och vit choklad tyvärr. Denna är den som smakar godast av Ballinas sugarpaste. Riktigt brun i färgen. Har använt den till modellering ett par gånger vilket fungerat bra. Dock stelnar den inte riktigt. Tycker att det går bra att täcka tårtor med den.

 • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 130 kr.

Fun Cakes med Marshmallowsmak: Mjuk att jobba med. Har testat att täcka en minitårta och cupcakes vilket fungerat bra. Har inte behövt fodra den då jag använt den. Lite sötsliskig i smaken (men det är ju å andra sidan marshmallows enligt mig 😉 ).

Fun Cakes Hallon: Luktar och smakar jättegott. Den smakar verkligen hallon. Har testat att använda den till detaljer, dekorationer samt täckt kakor och cupcakes. Tycker att den är perfekt till detta ändamål. Har inte testat att täcka en hel tårta med den. Finns bara i rosa. Innehåller 30% riktiga bär (står det på förpackningen).

Fun Cakes Banan: Smakar verkligen god banan. I övrigt samma som Fun Cakes Hallon. Finns bara i gul färg. Innehåller 30% riktig frukt (står det på förpackningen).

Fun Cakes Apelsin: Har en väldigt god apelsinsmak. I övrigt samma som Fun Cakes Hallon. Finns bara i orange färg. Innehåller 30% riktig frukt (står det på förpackningen).

Satin Ice Dark Chocolate: Har den godaste smaken av de chokladsugarpaste jag har testat. Den är väldigt mörk. Den är väldigt mjuk och lite kladdig såsom marsipan lätt blir. SPn är väldigt elastisk och jag fick dra rätt länge i den för att den skulle spricka. Har testat att göra en ros, små gubbar och täckt en liten tårta (som var spacklad med smörkräm). Svårast var rosen då pastan håller sig mjuk och formbar rätt länge, dock stelnar den till slut. Cake Boss använder bara detta märke enligt han själv. Finns i vitt och ivory också.
 • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 135kr

Mina favoriter

De smaker jag tycker är bäst är helt klart Fun Cakes banan, hallon och apelsin. Tycker de har lyckats väldigt bra med dem. Vill man dock hellre ha choklad så är Satin Ice Dark Chocolate himla chokladig i smaken och den godaste chokladsugarpasten jag smakat.

marsipan kavlingsmarsipan

Tårtans lock och spets består av vit kavlingsmarsipan (alltså ej extra vit)

Test och jämförelse av Marsipan

Om du ska täcka tårtor med marsipan så rekommenderar jag att man använder kavlingsmarsipan. Den är mer elastisk än vanlig marsipan. Att använda färdiga lock är inget jag rekommenderar. De är ofta stela och oflexibla och därmed nästan omöjliga att få snygga lock med.

Notera att det finns vit marsipan och extra vit marsipan. Dock blir den aldrig lika vit som SP.

Marsipan

Euroshopper Marsipan: Väldigt söt och innehåller en hel del klumpar och bitar. Tycker dock att den fungerar bra att täcka tårtor med (när man väl tagit bort de små mandelbitarna). Billigast.

 • Finns i välsorterade matbutiker. Hittar tyvärr inte ett pris via datorn.

ICA Maxi – Bageri: Är lite osäker på vilket märke de använder på kavlingsmarsipanen. Den är smidig och god. Är lätt att täcka tårtor med. Finns i en mängd olika färger. Du väljer själv hur många kilo (eller halvkilon) du vill ha.

 • Finns på ICA Maxi i Bageriet. 1 kg kostar 99 kr (i Linköping).

Odense marsipan: Rätt söt men smidig och lätt att färga in (dock bör man tänka på att den inte är vit från början). Har täckt många tårtor med denna marsipan och tycker att det är fungerat bra.

 • Finns i välsorterade matbutiker. 1 kg kostar ca 70 kr.

Örebro Bagerivaror: Smidig och god kavlingsmarsipan. Lättare att täcka tårtor med än vanlig marsipan du köper färdigförpackad i butik. Finns i en mängd olika färger. Blir billigare att köpa 2,5 kg/förpackning (då bara vit).

Mina favoriter

Jag använder allra helst Örebro Bagerivaror samt den som säljes på ICA Maxi. De finns i massor av olika färger, smakar gott och är lätt att arbeta med.

Täckta kakor

Kakor täckta med sugarpaste. Tips, testa gärna med smaksatt sugarpaste eller MMF.

MMF och Modelleringspasta

Är du nyfiken på vad MMF och Modelleringspasta är, så kan du kika in HÄR.

Tips från andra bloggare

Kika bland kommentarerna från ursprungsinlägget (Detta är alltså ett uppdaterat och påbyggt inlägg som bygger på det gamla) för massor med tips från andra bloggare och tårtmakare!

Har du testat någon sugarpaste, flowerpaste eller marsipan?

Dela gärna med dig i en kommentar nedan vilken som är din favorit, om det är någon du inte gillar osv. Tack!

♥♥♥♥♥

 Jag önskar dig en härlig dag!

Kram, Lisa

12 thoughts on “Flowerpaste, Gum paste, Sugarpaste, Fondant och Marsipan

 1. Bra inlägg. Jag har hittills alltid gjort sugar paste och gum paste själv så jag har aldrig provat köpt. Senast provade jag gum paste-receptet på firstimpressionmolds.com, det tyckte jag funkade bra. Bara äggvita, florsocker och cmc/tylose så väldigt enkelt att göra.
  Tänkte tipsa om att Örebro Bagerivarors kavlingsmarsipan i 2,5 kilos-förpackningar finns även i rött, rosa och svart hos tartkonst.se

 2. Vilket kanonbra inlägg! Jag har använt funcakes vanilj och gjort blommor med, du får gärna kika in på min blogg och kolla in dem (tarttokig.wordpress.com)! Jag har varit lite sugen på att prova på gumpaste men blivit lite tveksam pga priset. Kanske ska ge det ett försök trots allt, nu vet jag ju vilket märke jag ska köpa! :)

  Tack,
  Sara

 3. Hej! Jag måste få fråga dig som använda Ballinas FP mycket som jag själv upplever väldigt klibbig hur du får den hanterbar? Jag tycker bara den vill till att fastna i händerna och ju mer man drar i den ex om man färgar den desto klibbigare blir den..? Använder du dig av maizena lr något annat? När tillsätter du färg?

 4. Härligt inlägg! Precis vad jag behövde! Jag har tänkt prova på FP nu, har alltid bara jobbat med SP, men känner att det inte riktigt funkar för tunnare kreationer.
  När det gäller marsipan, som jag nästan alltid täcker med, föredrar jag Örebros. Men när den ska färgas använder jag ofta Willys eget märke av ekonomiska skäl. Den är riktigt bra och slät. Det enda som stör är en del små prickar av mandeln, men jag tycker inte att det stör. Helt klart godast också, enligt mig!

 5. Kan bara tillägga att Örebro-marsipanen finns att köpa i en del ICA Kvantum butiker inom rimligt avstånd från Örebro. Jag brukar köpa på ICA Oxen i Mariestad. Slipper frakt på så vis eftersom jag jobbar i Mariestad. :)

 6. Tack så oerhört mycket! Sitter vid datorn och djupdyker i SP, FP och allt vad det heter, men har inte blivit så kok på det som nu ;D

 7. Vilket suveränt inlägg! Är ganska ny på det här med att göra tårtor och tycker den här djungeln (ja de känns som det) av olika pastor hittillls varit svår att leta sig igenom. Men nu är jag mycket klokare :)
  Tack!!

 8. Jätte bra inlägg! Har länge sökt efter en bra sida som förklarar skillnader samt priserna, ditt inlägg var perfekt! Tack! :)
  Jag har en fråga gällande att fodra marsipan. Jag använder alltid marsipan men det smälter oftast trots att jag fodrar (då jag har grädde under). Hur mycket fodrar du och har tjockleken på marsipan någon betydelse när man täcker tårtan? Tacksam för ditt svar! 😀

 9. Tack så jättemycket!
  Lätt att förstå för en noob som mig och JÄTTEINTRESSANT!
  Det blir många timmar på den här bloggen framöver och kul blir det.
  En skatt!
  Tack!
  Anki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *