Tårta med extra lyxig fyllning – Del 1

Idag tänkte jag dela med mig av ett tips på tårtfyllning jag såg på bloggen I am baker. Såg tipset och la det genast i den där delen av hjärnan jag sparar alla roliga/smaskiga saker jag måste testa 😉

Börja med att lägg lite grädde på en chokladbotten (jag tog en mjuk chokladkaka jag hade i frysen).

Täck bottnen (och grädden) med dina favorit chokladpraliner. Jag har valt chokladpraliner med Baileys i vilka är favoriter här hemma.

Täck med mer grädde och lägg på en till chokladbotten. Jag tog ut en Devils Food Cake från frysen.

Utsidan kommer i nästa inlägg så håll utkik! :-)


Kram, Lisa

Superenkel frostningsteknik

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Idag när jag var inne och kikade på fina bloggen Flickan och Kakorna så insåg jag att jag hade gjort en liknande tårta i  somras, med tillhörande steg-för-steg, som jag glömt att lägga ut på bloggen (har massor av bilder på olika bakverk som inte nått bloggen än). Genast slängde jag mig över bilderna och skapade detta inlägg.

Jag älskar utseendet på dessa tårtor och det som gör den ännu mer älskvärd är att det tog mig ungefär 10 minuter att frosta den. Perfekt när du inte riktigt har tiden på din sida.

Jag har täckt min tårta med chokladsmörkräm, men det går precis lika bra med grädde eller någon annan frosting. Inuti gömmer sig en rosafärgad almond white velvet cake, Devils Food Cake och Saftig Vaniljkaka. Den är sedan fylld med rårörda hallon och vit chokladganache.

Visst blir det ett läckert utseende på den? :-)

Så här enkelt gör du frostningen:


Du behöver en spritspåse (eller plastpåse+maskeringstejp), en sked och en tyll. Använd en rund tyll av större modell. Jag har använt denna men det går lika bra med vilken större tyll som helst. Spritsa en rad (med tyll+spritspåse hållandes rakt fram ifrån). Ta en sked och smeta ut den åt höger.

Spritsa nästa rad och fortsätt att återupprepa tills du är klar. Sista raden kräver lite mer omsorg för att få en snygg skarv, annars går det rätt snabbt :-)

Lycka till!

Steg-för-steg: Bröllopstårtskakor

Tänkte börja med att tipsa om att jag och mitt recept på lyxiga glasspinnar finns med i tidningen Hembakat som nu finns ute i butik. Jag vann deras baktävling de anordnade i våras med motiveringen:

”Bidraget andades nytänkande. Den lyxiga glasspinnen kändes fräsch och såg läskande ut. Snygg och stilren presentation, som lockade alla i juryn”

😀

Nu till dagens inlägg :-)

När det var dags för mig och min sambo att skicka iväg inbjudningar till vårt bröllop ville jag skicka med något sött. Valet föll på täckta kakor i form av bröllopstårtor. Först hade jag tänkt skriva namnen på de inbjudna i kristyr på kakorna, men jag blev osäker på ifall texten skulle klara postens hantering så jag valde att bara göra dem vita.

Detta behöver du för att göra dessa kakor:

Kakor i valfri smak (jag använde detta recept), en bröllopstårteform, sugarpaste eller marsipan, citronglasyr, en pensel, en kavel och mönsterplattor.

PS: Det går givetvis att göra dessa kakor med en annan form och annan smak än citronglasyr :-) Citron glasyren gör jag genom att blanda citronsaft och florsocker.

Börja med att kavla ut en avlång bit med sugarpaste. Mät ut hur dina mönsterark ska ligga i förhållande av formen.

Kavla över mönsterplattorna. Se till att hålla lite i plattorna så de inte glider omkring. Tryck till ganska hårt så att du får ett tydligt mönster.

Tryck ut sockerpastan med formen och ta bort överflödet.

Ta fram en kaka och pensla den med citronglasyr.

Lägg på ett lock.

Återupprepa nu alla steg tills alla kakorna är klara :-)

Mönsterarken har jag köpt på Ebay men vet att Strössel & Annat nu säljer dem. Min älskade kavel har jag fått ifrån Bagaren och Kocken. Sockerpastan är av märket Fun Cakes (vanilj) som jag fick hemskickad av B’s Skafferi.

Tror jag gjorde sisådär 70 kakor som vi skickade iväg. Väldigt uppskattat var det och det kändes som helt rätt med tanke på min hobby :-)

Någon månad efter att vi skickat ut alla inbjudningar så blev det ändring med planerna och vi bestämde oss för att inte längre gifta oss i september… Vi drar till New York i november istället och gifter oss där  😀 Så det blev till att skicka ut ”avbjudningar” och nya inbjudningar 😛 (dock utan kakor denna gång ) Vårt beslut känns helt rätt för oss och dessutom så ska vi ha en bröllopsfest här hemma med mycket tårta och annat smaskigt! :-)

Step by Step: Vertical Layer Cake

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Det var många som var intresserade av att veta hur man gör den vertikala tårtbottentårtan jag gjorde igår. Smidigt nog så passade jag på att fota en steg-för-steg när jag gjorde den. Tårtan är lite pillig att göra men ger ett väldigt tufft resultat tycker jag. När man gör den får man dessutom två stycken så en kan man lägga in i frysen för att ta fram vid ett senare tillfälle :-)

I min tårta använde jag en Devils Food kaka och en Saftig vaniljkaka, men det får givetvis att använda någon annan kaka om ni hellre vill det. Tänk bara på att den ska vara stabil och bör inte var för spröd, får då blir det lite svårare att handskas med den.

♥ Receptet hittar du längst ner på inlägget efter steg-för-steg-beskrivningen.

Så här gör du vertikala bottnar

Du behöver två tårtbottnar, en mall gjord av papper eller kartong och en kniv.

Börja med att skära av eventuella förnöjningar och liknande så att du får två jämna tårtor.

Tårtbottnarna ska vara lika höga (eller iallafall så lika som möjligt).

Rita ut ringar på pappret. Jag har gjort ganska tjocka ringar men de går givetvis att göra flera och smalare. Lägg mallen på tårtbottnen.

Skär med en vass kniv utefter mallen. Se till att hålla kniven rakt när du skär. Gör likadant på den ljusa kakan.

Klipp bort den yttre ringen.

Skär ut efter mallen på båda kakorna. Klipp sedan till mallen igen och återupprepa steget.

Skär ett jack i de tre yttre ringarna.

Ta isär de olika ringarna.

Bygg nu ihop de två kakorna så att de ser ut så här.

Dra åt kakan med plastfolie eller liknande. 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Recept

Till tårtan har jag använt en botten Devils Food Cake, en Saftig Vaniljbotten, en sats Vaniljsirap och en sats Len Chokladfrosting.

Devils Food Cake

Receptet hittar du HÄR!

Saftig Vaniljkaka

Ger en 20cm kaka

200 g smör, rumstempererat

2 1/2 dl socker

3 1/4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 ägg

1,5 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

 • Rör det rumsvarma smöret och socker pösigt.
 • Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
 • Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Blanda väl.
 • Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 40-50 min. I min ugn är den klar efter 40min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Receptet är hämtat från May Clee-Cadman

Vaniljsirap

2 dl socker

2 dl vatten

2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

 • Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan när sockret smält.
 • Rör ner vaniljpulver och blanda om.
 • Häll nu/droppa sirapen i skarvarna på din vertkala kaka.

Len chokladfrosting

1 dl grädde

150 g mjölkchoklad

60 g smör

2,5 dl florsocker

3 msk kakao

1 tsk kokande vatten

Gör så här:

 • Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.
 • Vispa rumsvarmt smör fluffigt.
 • Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.
 • Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.
Tips: Tänk på att dubbla receptet ifall du vill ha mycket frosting.
Lycka till! :-)

Själva idén till den vertikala tårtbottentårtan har jag fått från bilder jag sett på olika amerikanska bloggar. Det finns en mängd olika varianter av vertical layer cakes man kan göra. Just denna typ av vertikal tårtidè hittade jag på den fantastiska bloggen I am Baker – En av mina absoluta favoritbloggar :-)

Steg-för-Steg: Prinsesskrona alá Sockerrus

Nu har jag äntligen lyckats göra en steg-för-steg på hur jag gör mina prinsesskronor. Har fått förfrågan massor med gånger men inte riktigt funnit tiden att göra en steg-för-steg förrens nu. Hoppas att du finner den hjälpsam! :-)

Enjoy och Lycka till! :-)

Så här gör du en prinsesskrona alá Sockerrus

Vore supergulligt av dig om du kunde rösta på min prinsesscupcake (längst till höger i bilden) i årets Miss Cupcake-tävling. Det tar bara en minut och du hittar tävlingen HÄR. Tack så jättemycket! 😀