Tutorial – Lace mold

Jag har fått en del frågor på hur jag gör när jag använder mina Lace Molds (klicka på länken för att komma till inköpsställe), så jag tänkte att en steg-för-steg kanske kunde komma väl till pass :-) Formen är mjuk,  jag finner den lätt att använda och blir väldigt snygg på tårtor tycker jag.

Du behöver en lace mold, en kavel, marsipan/sugarpaste och en kniv.

Rulla marsipanen /sugarpasten till en rulle och kavla ut. Kavla gärna med lite kraft (i slutet) så att den får ett tydligt spetsmönster.

Kavla ut massan så att den täcker allt mönster i formen.

Skär bort överflödig pasta. Jag drar kniven (eller tummen) lite inifrån och sedan ut i kanten för att ”skära” av överflödet.

Låt gärna den överflödiga massan på sidorna vara kvar. Det blir lättare att lossa den då.

”Rulla” bort formen genom att lyfta i ena kanten först och dra sedan bort den. Har massan fastnat så kan du sätta fingrarna på överflödet och på så vis få loss formen.

Snygga till kanterna genom att skära bort överflödet.

Nu är den färdig att använda. Fäst spetsen med lite vatten på tårtan.

2012-07-22 Jag har fått många frågor på hur jag gör med skarvarna och tänkte därför visa.

Jag försöker alltid att skarva så att mönstret passar så bra ihop som möjligt. När jag har satt fast spetsen (lace) så tar jag hjälp av smoother och fingrar för att få skarven så minimal som möjligt. Har jag en fram och baksida på tårtan så ser jag till att skarven hamnar på sidorna, dvs om jag inte kommer ha dekoration fram som kan täcka en skarv.

Lycka till!

Kram, Lisa

27 thoughts on “Tutorial – Lace mold

  • Tyvärr så är den inte så lång att den räcker runt hela tårtan så man får skarva den. Jag har lagt upp en bild på hur mina skarvar kan se ut + en liten förklaring :-)

   Tack själv!

 1. Jag tycker lace molds är så fina, men har aldrig provat själv. Beställde dock ett gäng från USA nyligen, längtar att få prova dem men än har ingen av sommarens brudar velat ha det rätta temat. Dessutom verkar det som om alla vill ha grönt/vitt denna säsong, och kallor som jag heller aldrig provat förr fick jag göra till två bröllopstårtor samma helg!
  Men nu får jag nog ta och hitta på en tårta själv så jag får göra lace mold mönster, blir supersugen när jag ser dina fina instruktioner…
  Ha det gott! /Linda – Mina Magiska Bakverk i Sverige AB :-)

  • Vad olika det är. Grönt och vitt har jag ingen som velat ha och spets har önskats på fler av tårtorna :-) Men visst är det kul när man får testa lite nya saker! Fick själv testa att göra pioner (äntligen) för ett tag sen.

   Ser fram emot att se vad du skapar med dina nya formar!
   Kram till dig!

 2. Jättebra beskrivning, en fråga gör du lacen samma dag som du ska göra tårtan,tänkte om man inte vet exakt mått runtom tårtan…tack för en bra blogg :) /Emelie

 3. Pingback: Lace mold instruktioner « enteskedsocker

 4. Superfint!!
  Vart köper man billiga lace molds? Såg på ngn sida ca 400. Tyclte de va dyrt för ngn som mej som bakar ganska sällan..

  • Tack!
   Jag vet att några köpt dem direkt från USA och då har de blivit mycket billigare. Tyvärr har jag inte testat det själv..

  • Hej Emma!
   Den spetsen kommer från Tårtdecor. Tyvärr så har de inte kvar den och när jag frågat om den kommer inte igen och när i så fall så visste de inte.
   Självklart är det okej att fråga! :-)
   Kram till dig!

   • Hej Lisa,

    Vet du vad just den lace mold modellen heter? Har tittat på många men inte hittat en lika fin spets..
    Tack för att du är en underbar inspirationskälla :)
    Wendela

 5. Hei fra Norge :))
  Elsker bloggen din. Har et spørsmål om molds. På den engelske hemsidan er det lace molds og SELF TRIMMING molds. Hvilken bruker du?
  Renate 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *