Skip to content

Vad kan man baka utan ägg?

När det gäller bakning är ägg en viktig ingrediens. De hjälper till att binda ihop ingredienserna, tillför fukt och surdeg samt ger struktur och stabilitet åt bakverk. Men vad händer om du har slut på ägg eller behöver göra en maträtt som passar en person med äggallergi?

Som tur är finns det många sätt att baka utan ägg. Här är några idéer för att komma igång:

1. Använd fruktpuréer: Purerade frukter som äppelmos eller mosade bananer kan användas i stället för ägg i många recept. Ersätt helt enkelt varje ägg med 1/4 kopp (60 ml) fruktpuré.

2. Prova linfrömjöl: Blanda 1 matsked (7 g) av linfrömjöl med 3 matskedar (45 ml) vatten och låt det sitta i 5 minuter. Denna blandning kan användas som ersättning för 1 ägg i de flesta recept.

3. Använd yoghurt eller gräddfil: Dessa mejeriprodukter kan användas som ersättning för ägg i vissa recept. Använd helt enkelt 1/4 kopp (60 ml) yoghurt eller gräddfil i stället för varje ägg.

4. Använd aquafaba: Detta är vätskan som kommer från kikärter på burk. Den kan användas som äggersättning i många recept, använd helt enkelt 3 matskedar (45 ml) aquafaba i stället för varje ägg.

5. Använd kommersiella äggersättare: Det finns många kommersiellt tillgängliga produkter som kan användas som äggsubstitut. Dessa finns vanligtvis i pulverform och du måste följa förpackningens anvisningar för användning.

6. Använd en växtbaserad mjölk och vinäger: Denna kombination kan användas som äggersättning i vissa recept. Blanda helt enkelt 1 matsked (15 ml) ättika med 1 kopp (240 ml) växtbaserad mjölk. Låt det sitta i 5 minuter och använd det sedan i stället för ägg.

Med dessa idéer kan du fortfarande njuta av alla dina favoritbakverk även om du inte har några ägg till hands!